Untitled-1w

   Доколкото фотографията е изкуство запечатващо светлината, то познаването и, както и правилното боравене с нея е от ключово значение за качеството на изображенията, които правим. Различните източници на светлина имат съответно и различна цветна температура. Цветната температура се измерва в Келвини и що се отнася до самия фотоапарат ще разгледаме вътре в настройките, за да видим най-популярните светлинни условия.

-дневна светлина ок 5200К

-сянка ок 7000К

-облачно ок 6000-6500К

-тунгстен(жълта)  ок 3200К

-бяла флуорисцентна ок 4000К

-светкавица ок 6000К

– custom WB

Съответно ни се случва да снимаме и при смесени светлинни условия, а като цяло за прецизно снимане е важно да имаме еднородна светлина. Често, обаче нямаме възможност за корекции и затова решението е да се избере правилен баланс за заснемания обект. Най-подходящ източник за нас е разбира се светкавицата. Тя е лека, мощна, не грее и светлината и е най-близка до дневната. Най-важното е, че позволява висока скорост на снимане, което е от изключителна важност за нашите цели.

А що се отнася до светлината, то тя ни е необходима , за да изведем текстурата. Най-важното за нас е, че керамиката е материал, който пропуска светлината. Целта при снимане е светлината да премине през него. Вариацията и структурата на керамичните маси, както и тяхната дебелина и форма влияят на отраженията и преминаването на светлината. А точно това ни е нужно , за да се придаде добре очертана вътрешната структура на зъбите.

Leave a Reply

%d bloggers like this: