Често задаван е въпросът „Може ли да се направи поправка на еластичната ми протеза ако стане нужда?“. Поправка, ребазация, както и добавяне на липсващ зъб е напълно възможно, но на сравнително висока цена.

Защо и как се случва това ще се опитам да обясня в следващите редове.

Ситуацията – нова, еластична, тотална протеза след две седмици в устата на пациента се връща в лабораторията за ребазация.

След подготовка на протезата тя се опакова в кювета като се спазва стандартната процедура за опаковане на еластична протеза.

И вече тук идва разликата от ребазацията на стандартните, акрилни протези.

За да може новият материал, който се шприцва под налягане да се разлее равномерно във всички посоки е необходимо по-голямата част от протезата за бъде премахната.

Реално остава само една малка част от протезното поле, която да задържи зъбите в същата позиция.

Следва пресоване на еластичния материал и освобождаване на протеза от кюветата.

От тук насетне процедурата е стандартна за зачистване, ажустиране и полиране на нова еластична протеза.

Важно е да се отбележи, че между двете повърхности на новия и стария материал се осъществява химическа връзка и те не могат да бъдат разделени, а дори и няма видима граница на свръзката на двата материала.

И все пак защо се стигна до ребазация на новата протеза?

В случая на пациента, непосредствено преди изработката на протезата, се бе наложила екстракцията на няколко зъба.

В нежеланието си да остане за по-дълго време без зъби (от естетична и най-вече  функционална гледна точка) пациента настоя за изработването на конструкцията, въпреки предупреждението, че най-вероятно ще се наложи ребазация.

На кадрите по-долу ясно се вижда и разликата в алвеоларния гребен по време на изработването на протезата и по време на ребазацията.

Като заключение може да обобщим, че Thermosens ни дава възможност не само да изработваме качествени конструкции, но и да предложим и качественото им ремонтиране.

В следващият пост ще покажа и няколко снимки на други видове поправки, включително и добавяне на зъб.

Що се отнася до решението на пациентите да си направят тотална Thermosens протеза, нека да имат предвид и този сценарии  и да се консултират със стоматолога си преди изработката на конструкцията.

Всички снимки на еластични протези Vertex ThermoSens в тази публикация са направени в Dunev Dental Lab,  като за някои от тях направени с телефона се извинявам за качеството.

Leave a Reply

%d bloggers like this: